Bolero w proszku – jak zrobić, żeby smakowało? Sprawdź sposoby mieszania, dawkowania i podania. Idealne proporcje i nietypowe smaki!

DARMOWA DOSTAWA OD 150 zł!
DARMOWA DOSTAWA OD 150 zł!
Jeśli korzystasz z maszynki do mielenia mięsa Zelmer, Bosch lub Łucznik – wybór odpowiednich sitek i nożyków ma ogromne znaczenie. Dobrze dobrane części decydują o efektywności mielenia, jakości potraw i żywotności urządzenia. W tym poradniku odpowiadamy na najczęstsze pytania i podpowiadamy, co kupić.
Nożyki różnią się grubością: nożyk dwustronny (5 mm), nożyk jednostronny (9 mm), dlatego nie można ich używać zamiennie. Zmierz najpierw końcówkę ślimaka do maszynki. Jeśli długość końcówki będzie wynosiła 7 mm, będzie potrzebny nożyk dwustronny, jeśli ok. 9 mm to nożyk jednostronny.
Pamiętaj również o naostrzeniu nożyka! Tępy nożyk miażdży mięso, zamiast go ciąć i zapycha maszynkę do mielenia. Popularnymi metodami ostrzenia noży i sitek są: ostrzenie na osełkę (pamiętaj, aby przed użyciem namoczyć osełkę i zacząć ostrzenie na stronie osełki o niższej gradacji), przy pomocy papieru ściernego lub wkrętarki.
Jak dobrać ślimak do maszynki do mielenia? Są dwa rodzaje ślimaków: jednostronny i dwustronny! Zmierz długość wystającej końcówki! Jeśli wynik będzie bliższy 7 mm, będzie to ślimak dwustronny, a jeśli 9 mm to ślimak jednostronny.
Sitka należy dobierać do komory mielenia. Aby uzyskać pewność, który rozmiar posiadasz, najłatwiej jest zmierzyć wielkość sitka:
Jak ustalić rozmiar komory mielenia bez mierzenia sitka? Popatrz na model maszynki! Cyfra po kropce oznacza numer komory mielenia, np. model Zelmer Diana 886.8 wskazuje na to, że mamy maszynkę do mielenia z komorą mielenia w rozmiarze 8. Numer znajdziesz również na nożu!
Zobacz więcej części do maszynki do mielenia!
Maszynka do mięsa działa na zasadzie śrubowego przepychania produktu przez obracający się nóż, który rozdrabnia żywność na sitku. Im lepiej dopasowane te elementy, tym bardziej efektywna praca urządzenia – bez szarpania, zacięć i rozrywania mięsa.